Rouwarbeid - een levenswerk

Verlieservaringen en rouw horen bij het leven. Als iemand overleden is, begrijpen we dat de nabestaanden rouw ervaren. Toch zijn er meer soorten verlies. Denk aan verlies van gezondheid, van vruchtbaarheid, van mogelijkheden, een baan, toekomstperspectief of van een relatie. Ook is er verlies wat niet direct zichtbaar is en waardoor rouw niet direct herkend wordt. Er kan iets sterven in jezelf, zonder dat een ander weet heeft van jouw rouw. Na verlies moet het leven opnieuw vorm krijgen en dat is hard werken, dat gaat niet vanzelf.

Het is niet de periode van tijd die genezend werkt, maar de uiting van het verdriet in een periode van tijd en de ondersteuning die men vindt bij anderen. (Manu Keirse)

De meeste mensen die ik spreek over verlies na bijvoorbeeld ziekte of een overlijden, vertellen me dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk zijn gegaan. Jaren later zit er verdriet, pijn, woede of eenzaamheid vast en is er een blokkade ontstaan. Er is dan vaak verbazing en schaamte, want het is al zo lang geleden. Daar mag je toch geen last meer van hebben…

Rouwen is van levensbelang en het is hard werken, je wordt er moe van. Daarom noemt Manu Keirse* dit rouwarbeid. Deze serie van vijf bijeenkomsten is een handreiking om rouwen te (h)erkennen en het vorm te kunnen geven. We doorlopen met elkaar de taken van de rouwarbeid en hoe deze vorm krijgen in het eigen leven. Met als doel:

  • Stroming te creëren waar verdriet en rouw is vastgezet.
  • Rouw te (h)erkennen als een normaal menselijk proces (van jaren)
  • Mildheid, geduld en liefde wakker te maken voor je eigen en andermans rouw.
  • Inzicht en handvatten op te doen voor rouw(enden) in de eigen persoonlijke omgeving.

Je krijgt informatie over rouwarbeid en we zetten verschillende werkvormen in: gesprekken, beweging, muziek, creatieve en systemische werkvormen en eenvoudige opstelling.

Praktische informatie:

Deze serie bestaat uit vijf bijeenkomsten. We werken met groepen van maximaal 6 personen.

Data:   8, 15, 29 oktober en 5, 12 november van 14.00 tot 16.30 uur

Prijs:      € 175, – voor de hele serie

Heb je vragen neem dan vrijblijvend contact: debora@opdestroom.nl 0614212708 www.opdestroom.nl

Over Debora Smit

Mijn naam is Debora Smit, ik ben eigenaar, coach en trainer van Op de Stroom. Tijdens 25 jaar werk in de hulpverlening heb ik met veel mensen een deel van hun leven mogen meelopen. Vaak in tijden van verlies, verdriet en rouw. Vaak ook in het zoeken naar het vormgeven van het leven tijdens dagelijks verlies, zoals bij een blijvende beperking. Mijn werk en periodes van rouw in mijn eigen leven hebben me aangezet om me meer te verdiepen in het thema rouw. De inzichten van Manu Keirse* vind ik prachtig om mee te werken, omdat deze kunnen leiden tot praktische handvatten.

*Prof.dr. Manu Keirse (1946, Dudzele, België) is klinisch psycholoog en specialist in het omgaan met verlies en verdriet. Hij is emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. 

mei, 2022

Niks gepland

Je bent welkom voor een proefles

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail