Wat is yoga?

Yoga is de laatste jaren populair geworden als manier om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen. Yoga heeft zijn wortels in een 5000 jaar oude Indiase traditie. De kennis over gelukkig en gezond leven is eeuwen geleden ontwikkeld en vastgelegd en blijkt nog steeds actueel te zijn. In yoga wordt naar de mens als geheel gekeken. Gezondheid wordt holistisch benaderd; er is aandacht voor de rol van de ademhaling, voeding, slaap, beweging en ontspanning.

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en betekent eenheid of samenbrengen. Met lichaamshoudingen, ademhaling en concentratie verbind je lichaam en geest. In deze hectische tijd is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Het denken overheerst, waardoor je signalen van je lichaam vaak niet opvangt. Door yoga leer je jezelf kennen, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen.

Waarom Yoga?

De lijst voordelen van yoga beoefening is lang! Yoga verlengt je spieren, strekt je gewrichten, masseert je inwendige organen, versterkt je botten, reinigt je van binnen, vergroot je kracht en flexibiliteit, verbetert je houding, bevordert gewichtsverlies, vergroot je longcapaciteit en je uithoudingsvermogen.

Dit zijn opvallende fysieke effecten, maar er is meer. Als je yoga beoefent merk je dat lichaam en geest verbonden zijn. De fysieke oefeningen maken je niet alleen lichamelijk sterker en flexibeler, maar ook geestelijk. Yoga brengt emotioneel evenwicht en verlicht depressie. Yoga-oefeningen werken namelijk op de hormoonbalans en die is bepalend voor onze stemming en ons bewustzijn. Na de yogales heb je meer energie, rust en helderheid in je hoofd en voel je de verbinding met jezelf en alles om je heen.

Kortom: yoga maakt je op veel vlakken een betere versie van jezelf, fysiek, emotioneel en mentaal. Onze geliefden zouden zeggen dat het ons vriendelijker maakt, makkelijker in de omgang. Zelf merk je dat je minder gestrest en emotioneel meer in balans bent, en dat je gezondheid verbetert. Yoga: het is simpelweg heerlijk om te doen!

Yoga Vormen

Er zijn verschillende yogavormen ontstaan, met ieder hun eigen benadering en focus. Het belangrijkste is dat je een yogavorm vindt die werkt voor jou. Er zijn actievere varianten zoals de Vinyasa, Ashtanga en Poweryoga, die gebruik maken van bewegingen uit de zonnegroet. Vloeiende vormen zoals Dru Yoga en Flow Yoga, waarbij je van de ene houding op het ritme van je adem naar een andere houding beweegt. Dynamische yoga met focus op adem, mantra en meditatie, zoals Kundalini Yoga. Yoga met statische houdingen waarin je doorademt en jezelf waarneemt, zoals Hatha Yoga, Mindful Yoga en Yin Yoga. Yogavormen waarbij je heel precies in de houding wordt geholpen zoals Iyengar yoga en Critical Alignment. Er is ook yoga voor speciale doelgroepen ontstaan. Denk dan aan kinderyoga, zwangerschapsyoga, yoga voor ouderen e.d.

Welke vorm je ook kiest: Yoga brengt verandering in je leven. Door met open aandacht in de houdingen te ervaren wat zich aandient in je lichaam en in je denken, zonder iets te willen veranderen, lossen spanningen op en ontstaat er weer ruimte en stilte. Dan houdt het presteren op en is er enkel zijn!

april, 2024

Niks gepland

Je bent welkom voor een proefles

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail
X